Av Nils-Petter Enstad
Tidligere informasjonssjef i KrF
KrFU-leder Hadle Rasmus Bjuland tror katolske velgere kan være en sentral velgergruppe for KrF i framtiden (VL 1. aug.). Det tror jeg han kan ha rett i.
At katolske kristne kjenner seg igjen i mange av de sakene KrF både tidligere og nå står for eller har stått for, er imidlertid ingen ny erkjennelse. Det så man kanskje tydeligst etter det store verdivalget i 1997, som førte til dannelsen av den første Bondevik-regjeringen.
Katolikker og politikk
Jeg er ikke kjent med om det har vært forsket på norske katolikker og deres politiske preferanser eller engasjement. Noe er kjent.
Den første stortingsrepresentanten med katolsk bakgrunn var Jørg Berge (1854 – 1916). Han ble valgt inn for Arbeiderpartiet i 1903 fra byene i Troms. Han var opprinnelig fra Arendal, ble sjømann, men mønstret av i Montreal i Canada på grunn av sykdom.
Her kom han i kontakt med den katolske kirke, konverterte og studerte teologi i perioden 1873-76. Tilbake i Norge underviste han ved en katolsk skole i Kristiania og ble senere kateket for den katolske menigheten i Harstad.
Den første ordføreren i en norsk kommune med katolsk bakgrunn var Carl P. Wright (1893 – 1961). Han var ordfører i Porsgrunn fra 1931 til 1936, og ble senere stortingsrepresentant for Høyre (1937 – 53).
Den første katolikken som ble statsråd var Lars Roar Langslet (1936 – 2016), som var kulturminister i regjeringen Willoch (1981-86).
Utnevnelsen av ham førte til at kulturpolitikken ble tatt ut av Kirke- og undervisningsdepartementet portefølje; en katolikk kunne jo ikke være kirkeminister.
Willoch-regjeringen fikk for øvrig en annen utfordring med tanke på «kirkelig statsråd» da KrF ble med i regjeringen i 1983: Tre av partiets fire statsråder var nemlig frikirkelige (to pinsevenner og en misjonsforbunder).
Bedehuspreg
Da KrF ble dannet i 1933 var det den lavkirkelige bedehusbevegelsen på Vestlandet som var partiets base.
De som stiftet partiet hadde alle bakgrunn i Det vestlandske indremisjonsforbund og Norsk luthersk misjonssamband. Både lokalt og nasjonalt var bedehus-preget både sterkt og tydelig, det være seg blant så vel tillitsvalgte, folkevalgte og i praktisk politikk. Da den såkalte «jesuittparagrafen» i Grunnloven ble fjernet i 1956, stemte samtlige av KrFs 14 stortingsrepresentanter mot.
Frikirkelige
Det var ikke bare katolikker som ville hatt problemer med å bli akseptert i KrF i de første tiårene etter krigen.
Det samme gjaldt for andre frikirkelige. Det er et faktum at kristne med tilknytning til pinsebevegelsen, metodistkirken, Frelsesarmeen eller misjonsforbundet som engasjerte seg i politisk arbeid, gjorde dette stort sett gjennom arbeiderbevegelsen i denne perioden.
Da Janne Haaland Matlary ble utnevnt til statssekretær i Utenriksdepartementet i 1997, vakte nok dette mer oppmerksomhet innad i KrF enn i verden for øvrig. Hun var en anerkjent statsviter og ble av de fleste oppfattet som svært kvalifisert til en slik oppgave.
Og selv om reaksjonene innad i KrF utad ble begrunnet med hennes EU-standpunkt, var det nok katolisismen hennes som var «problemet» for mange.
Medarbeidere
I dag er det i hvert fall noen sentrale KrF-medarbeidere som tilhører den katolske kirke.
Det er all grunn til å ønske KrFU-lederen lykke til i arbeidet med å verve flere katolikker som velgere.
Og vil han ta med seg noen historiske fakta inn i dette, foreligger de med dette.
Publisert i papirutgaven av Vårt Land 14. aug. 2024
tirsdag 13. august 2024
torsdag 8. august 2024
Flyturen
Av Nils-Petter Enstad
Forfatter
Det vil alltid være ulike meninger om hvilke av populærmusikkens artister som har «den beste stemmen».
Countrysangeren Jim Reeves vil uansett komme høyt på ei slik liste.
Den behagelige barytonstemmen har tålt årene godt, selv om det nå er 60 år siden han gjorde sine siste innspillinger.
Gospel
Som nesten alle amerikanske countryartister, hadde også Jim Reeves gospelsanger på sitt repertoar.
Gospelmusikk var – og er – regnet som en integrert del av countrymusikken i USA.
Jim Reeves sang gjerne gospelklassikere som «In the Garden», «Take my hand, precious Lord» og «I’d rather have Jesus».
Men han skrev også egne gospelsanger. Tittelsporet til den ene gospel-LP-en hans – «We thank Thee» hadde han skrevet og komponert selv.
Innspillinger
Da han døde i juli 1964, bare 40 år gammel, etterlot han seg en mengde innspillinger han hadde gjort i sitt eget hjemmestudio.
En av disse, antikrigssangen «Distant Drums» ble en kjempehit i 1966. Den ville neppe hatt den sammen appellen to år tidligere.
Den irskættede Jim Reeves vant en sangkonkurranse allerede da han var 12 år, og der og da bestemte han seg for å bli countrysanger.
Men det var først i 1953, da han nærmet seg 30 år, at drømmen ble realisert.
I mellomtiden hadde han en idrettskarriere innen baseball, men etter en skade tok han sangen fram igjen.
Sin første platesuksess hadde han med sangene «Bimbo» og «Mexican Joe».
Norgesbesøk
I april 1964 var han på sitt eneste Norgesbesøk, og sang blant annet den sangen som mange senere har forbundet med ham: «I love you because». Den solgte så bra at man måtte innføre to nye kategorier for hederstegn for godt salg, både «Diamantplate» og «Platinaplate».
31. juli 1964 hadde han og hans faste pianist og manager vært på en spillejobb.
Jim Reeves hadde tatt flysertifikat året før, og var regnet som en dyktig pilot.
Men rett før landing kom de inn i turbulent vær, og flyet styret.
Begge omkom, og Jim Reeves delte skjebne med artister som Buddy Holly og Patsy Cline.
Denne flyturen tenker jeg på hver gang jeg hører hans versjon av gospelsangen «I’ll fly away».
Publisert første gang i spalten «I dag» på Klassekampens siste side i 2014. Her litt oppdatert.
Abonner på:
Innlegg (Atom)