mandag 27. februar 2017

Far og sønn



Av Nils-Petter Enstad
Forfatter

I Det gamle testamente kan man lese om kong Salomo, som var konge i 40 år. Kjent for sin visdom, men også for sine kvinnehistorier. Da han døde, hadde mange forventninger til hans sønn Rehabeam. Men den nye kongen ville vise hvor skapet skulle stå: «Min far la et tungt åk på dere, jeg vil gjøre det enda tyngre. Min far tuktet dere med sveper, jeg vil tukte dere med piggremmer» (1 Kong 12, 14). Det førte til at kongedømmet hans raknet.


Det som har fått meg til å tenke på denne gamle fortellingen, er det som skjer etter at den amerikanske predikanten Franklin Graham er blitt invitert til Norge i november for å holde møter i Oslo Spektrum. Arrangementskomiteen, som var bredt sammensatt og viste noe av mangfoldet i kristen-Norge, er nå i full oppløsning.
Bakgrunnen for at dette skjer, er at Franklin Graham i de senere årene har profilert seg langt mer som en reaksjonær politiker enn som en visjonær kristenleder. Dermed har han forskuslet den arv han fikk ansvaret for å forvalte da han overtok ledelsen i en av verdens mest omfattende og effektive vekkelsesorganisasjoner, «Billy Graham Evangelistic Association».
Franklin Grahams far, Billy Graham, er nå i sitt 99. år.
Siden 1950 har han og hans organisasjon arrangert store vekkelsesmøter over hele verden. Han har også vært flere ganger i Norge.
Politisk skal han ha vært registrert som demokrat mesteparten av sitt liv, men samtidig har han hatt kontakt med samtlige presidenter i USA siden Harry Truman, og lagt vekt på å være en lojal støttespiller for dem alle. Så sent som i 2010 besøkte Barak Obama ham, og sa etterpå at møtet med den gamle predikanten hadde vært en sterk opplevelse.
Sønnen har valgt en annen strategi.
Han har offentlig støttet de republikanske presidentkandidatene, og han har kommet med en rekke kontroversielle, politiske uttalelser.
Han har støttet bruk av masseødeleggelsesvåpen mot «våre fiender», han har uttalt at han tviler på om Obama egentlig er en kristen, og han vil ha et generelt forbud mot innvandring av muslimer til USA. I januar «velsignet» han innsettelsen av Donald Trump.
Det er mulig Franklin Graham er en god forkynner, men han er en elendig politiker, og det er i den rollen han har markert seg i de senere år.
Et vekkelsesmøte i Oslo Spektrum vil ikke endre på det inntrykket.

Publisert i Klassekampen 28. februar 2017

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar