fredag 22. september 2023

Aksjehandel og skyggen av Erna

Av Nils-Petter Enstad
Forfatter


I kjølvannet av oppmerksomheten rundt alle aksjetransaksjonene Sindre Finne – best kjent som Erna Solbergs ektemann – forsøker både partiet Høyre og Erna Solberg selv nå å bygge opp et narrativ der den tidligere statsministeren framstår som offer og ektemannen som skurk.


Hensikten virker tydelig nok: Det handler om å skape så mye sympati med den tidligere statsministeren at bare det å stille spørsmål om hun bør være kandidat til en ny økt i 2025 framstår som litt utidig og uanstendig.
Men dersom man skreller vekk det man måtte bære på av den slags følelser, står man igjen med faktum: Burde Erna Solberg visst hva ektemannen drev med?
Svaret er ikke bare at «ja, det burde hun», men «ja, det var hennes plikt og ansvar».
Der sviktet hun.
Det har hun i hvert fall delvis innrømmet, selv om innrømmelsen hadde et «men» hengende ved seg. «…men hun hadde ingen grunn» til ikke å stole på ektemannen.

«Burde visst»
Holder man «visste ikke» opp mot «burde ha visst» er det ingen tvil om hva som står sterkest.
Folk er blitt dømt til ubetinget fengsel for saker der de «burde ha visst» hvordan eksempelvis NAV sine regler blir praktisert. Har man fått feil eller uklar informasjon fra NAV-ansatte feies dette vekk med at man har et selvstendig ansvar for å forstå selv innviklede regler korrekt.
Spillereglene når det gjelder aksjehandel for statsråders ektefelle er ikke vanskelig å forstå.
De krever bare at man kan lese innenat.
Å sette seg ut over disse er ikke nødvendigvis kriminelt, selv om det altså er brudd på spillereglene.
Derfor framstår det som en avsporing å knytte resultatet av en eventuell økokrim-etterforskning mot Sindre Finnes opp mot hvorvidt Erna Solberg bør trekke seg som Høyre-leder og statsministerkandidat i 2025.

Trenger tid
Mest sannsynlig vil hun gjøre partiet sitt en tjeneste dersom hun allerede nå gjør det klart at hun vil tre tilbake.
Det er to år til neste valg.
Et parti som har befunnet seg i skyggen av Erna gjennom 20 år trenger den tiden om man vil bygge opp en ny leder og en troverdig statsministerkandidat.

Publisert på Agderpostens nettutgave 22. september 2023 - også sendt andre aviser

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar