torsdag 7. september 2023

Per og Monica: 50 år med gitar og kontrabass

Etter 50 år er håret gråere, men sanggleden har ikke bleknet for ekteparet Monica og Per de Lange. De reiser fortsatt rundt med både kristne og andre sanger på repertoaret.

Av Nils-Petter Enstad
Kristelig Pressekontor


Det startet for alvor i mars 1973 da ekteparet dukket opp på det som da var Norges eneste TV-kanal for første gang – i NRK-klassikeren "Lørdagskveld med Erik Bye" i absolutt beste sendetid. Det var alt som skulle til for å få underholdningskongen Arne Bendiksen til å ringe. Han ville ha dem i platestudio. Det unge ekteparet Monica og Per de Lange drev kristent ungdomsarbeid i Bergen og var et helt nytt bekjentskap for norske fjernsynsseere. Med sin framføring av spirituallåten "Wayfaring Stranger" sang de seg inn i folks hjerter – og altså i Bendiksens.

Fjernsynsopptredener
Det er gått 50 år siden de ble kjendiser over natta, men paret holder det fortsatt gående – alltid med gitaren og kontrabassen som reisefølge. Fremdeles synger de gjerne i så vel kristne menigheter som hos andre som innbyr dem.
Repertoaret er bredt og allsidig, fra salmer og kristne sanger til folkeviser og barnesanger.
Året etter at de hadde sunget hos Erik Bye, ble de invitert til Odd Grythes program "På direkten. Her framførte de "Den himmelske lovsang", og for mange ble dette ekteparets signaturmelodi.
Samme år deltok de i programserien "Ferske fjes" i fjernsyn. Det syngende adventistparet ble etter hvert kjent for mange gjennom konserter og plateinnspillinger.
Og det har vært en lang reise.
Engelske Monica Vine og norske Per de Lange møttes på college i England.
Han var der for å studere teologi, hun studerte musikk med piano som hovedinstrument. Begge deltok i en sanggruppe som reiste rundt for å gjøre colleget kjent, og det medførte at særlig to av gruppens medlemmer ble særlig godt kjent – i første omgang med hverandre.
Bryllupet sto 31. mai 1970.
Året etter flyttet de til Norge. I Bergen fikk de venner i Ten Sing-bevegelsen som blomstret på den tiden. Neste stopp var Mandal, deretter Naustdal, Oslo og senere Mjøndalen.

Sabbat og salat
I dag bor paret på Bjorbekk i Arendal hvor Kristelig Pressekontor møter dem.
Per forteller til KPK hvordan responsen var da han i en samtale nevnte at han tilhørte Adventistsamfunnet: – Adventist? Det er vel sånn sabbat og salat, det?
Replikken traff i hvert fall delvis. Adventistsamfunnet har sin helligdag på lørdag, og kostholdet deres er stort sett vegetarisk.
Per de Lange har da også brukt mange år på folkehelsearbeid, kombinert med pastortjeneste.
De nyeste kostholdsanbefalingene fra Folkehelseinstituttet om å spise mindre rødt kjøtt og å avstå fra alkohol, er etter hans hjerte.
Et av hans siste arbeidsforhold var hos fylkeslegen i Agder der han arbeidet med folkehelsespørsmål. Han har også vært faglig redaktør i adventistenes helseorgan "Sunnhetsbladet", og har skrevet boka "Ha det godt – lenger". Han har holdt mange røykestoppkurs i årenes løp og vært sterkt engasjert i avholdsarbeid.
Ekteparet har også vært engasjert i bibelspredning, og i 2016 ble de tildelt Bibelprisen fra Det Norske Bibelselskap. Den fikk de «for sitt 40-årige engasjement for Bibelen gjennom sang og musikk», som det het i begrunnelsen.

Til USA
Per og Monica de Lange er nå midt i 70-åra.
Siden 1973 har de laget syv album med kristne sanger, barnesanger og folkeviser. Siste utgivelse, dobbeltalbumet "Et liv i sang", kom i 2008. En del av karrieren har funnet sted utenlands.
I 1980 flyttet familien på fire fra Norge til USA. Her ble de i fire år, og brukte tida godt.
Monica tok utdannelse som sykepleier. Per tok først en mastergrad og så en doktorgrad i folkehelse, og familien ble forøkt med et femte medlem, ekteparets tredje sønn.
Før de reiste, spilte de inn sin fjerde LP-plate, "Treet".
– Vi skulle nok hatt med litt flere engelske sanger med tanke på et amerikansk publikum, sier de i ettertid. De fikk uansett produsert en plate i USA også, på Sunset Boulevard. Tittelen var "Flowers on my Path".
Da USA-oppholdet var nesten over, leide de en stor stasjonsvogn og begynte hjemreisen ved å kjøre på tvers av USA. Underveis holdt de 20 avtalte konserter i løpet av 30 dager. – Det var strevsomt, men vi fikk sett mye av det store landet, er deres egen oppsummering.

Hjemvendt
Paret flyttet til Bjorbekk i 2002. Det var her Per vokste opp, så han har vendt hjem. De bor i huset hans morfar fikk bygd i 1915. Han var da amtsgartner i Aust-Agder, men startet så sin egen gartnervirksomhet.
På morssiden er Per i slekt med kjente norske personer som tidligere utenriksminister Hallvard Lange og hans far, fredsprisvinneren Christian Lange.
Familienavnet lyder ikke helt norsk og er heller ikke det. Det stammer fra Pers hugenott-forfedre på farssiden. De slo seg ned i Holland på 1600-tallet og tok da de Lange som slektsnavn.
Ved et merkelig sammentreff var morens slektsnavn Lange.
– Så vi kunne vel kalt oss Lange de Lange, men det ville blitt litt langt, sier Per med glimt i øyet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar